Logor - dan četvrti

Kreirano: Utorak, 02 Kolovoz 2016 Napisao/la Lada
logor-dan-cetvrti

4 23 Laje li ga laje!!! Umea me!!! Pas od susida je valjda nekoga vidija i ne pristaje lajat!!! Jučer se Ratko diga ga potirat, iden jutros ja. Jučer je bila igra živaca. Obično san ja brža, ali mi se jučer nije dalo nikako iz vriće. Ratko se diga a Mirela je rekla: „Dobro je, čuje se patent!“ Jer u tišini koja vlada na logoru, otvaranje patenta na šatoru ili na vriči, itekako se čuje.
U piđami san izašla vanka, uzela Ratkovu lampadinu i otirala malu beštiju. Malo mi je bila zbunjoza jer nema straže. Vratila san se u šator, i nisan legla nego san išla provjerit. Ima straže, ali straža polaže šutnju i imaju lampadine tako jake da ih nisan uopće vidila da su ih upalili.

Objašnjava meni Puača nešto na mote, onda uzme mobitel i napiše: „Prošla nas je straža digla 45 minuti prije!“ A šta san joj ja odgovorila? „Pa ko ti je kriv, šta si se digla?“  Jer, ako su znale da je ranije znači da su vidile sat. Samo su tribale odbit, jel tako?! Ostavila san in dobru lampadinu.
4 45 Vraćan se leć. U straju su velike oči, pardon uši. Ne mogu zaspat. Čekan da počne. Već vidin dicu koja izljeću iz šatora i vrište od straja...
5 55 Počinje kiša...
5 57 Čuje se grmljavina.
5 58 Opet se dižen. Već san se obukla prije desetak minuti. Dolazin do logora Vučića, niko se ne mrda. Opet tresne. Negdi blizu. Osvrćen se. Prilazi straža a dica ne mrdaju. Kiša pojačava. Evakuiramo se straža i ja na nadstrešnicu isprid kužine. Prolazi vrime.
U idućih deset minuti dižu se Ratko, Alen, Kosor, Nikola, Mare, Dena,...
6 30 Dica spavaju.
7 30 Dica spavaju.
-    Dena ide po kruv, upali auto a ja zbunjeno gledan Nikolu i kažen „Asti, upaljen je agregat!“ Naravno da su mi se svi smijali jer je meni brujalo ka agregat, a gledala san Nikolu jer vidin da je tu pa san se čudila ko je upalija. Freund mise najslađe smija. S razlogon.
8 30 Dica spavaju.
8 40 Ratko dogovara sa Starijin dežurnin da je spreman doručak i da ih može zvat.
9 00 Kiša se smanjuje, logor se budi! Svi veseli, naspavani. Osin mene. Šmrc...
-    Ne mogu stavljat smajliće jer program u kojemu Alen objavljuje to ne podržava... A meni fali...
Jutarnje aktivnosti se nastavljaju bez smotre, odma se ide na radionice.
9 45 Poleti dolaze kod mene na likovnu radionicu. Svaki je dobija kamen oblutak, kist, boju i uputu. Crtamo Minjonse. Ala kako glupo zvuči kad ovako napišen, al mi je baš baza...
Triba napravit više „ruka“ pa se u međuvremenu igramo, ispitujemo, pivamo. Super su skoro svi osin Maura. on me ne doživljava. Al staću mu ja u kraj... Ka i svima...
11 30 Jutarnji dio aktivnosti je gotov, idu na priznavanje letova.
-    Jutros, dok logor spava, a mi na teraci, pita Toma smije li na WC u kučici. Ratko kaže da ne može a ja da iznimno danas može. I Bobo je da može. I sad dilema. On nas pogleda i kaže: „Ratko će me kaznit al se Lade više bojin!“ 
13 54 Poletarci su gotovi sa šutnjon. Bobo se veseli, Feđa je položija! Položija je i Jakov Tralić ali njegovi roditelji nisu s nama! Veliki pozdrav tati i mojoj zubarici za operirat zub. Mala digresija. Došla ja nju tražit na posal al ne znan prezime. Kolegica me njena gleda a ja se snađen „triba mi mama od malog Jakova“. Ona je taman izašla iz ordinacije i zavarila, jer joj je to prvi put da je neko po Jakiću traži.
Mia Fidler i Puača šute od Vila a Vanja, Ante V, Roko Đ od Zviri. Oni „pucaju“ na velikog kurira.
14 14 Za ručak je manistra u suvo, i opet smo se ubili od količine. A kako ćeš odolit kad je lipo a usput si i gladan. Sve se pojilo! Ostalo je pljeskavica od večere ali manistre jok!!! Sad bi opet stavila smajlića ali mi ne ide.
-    Opet su svratili Fićini. Mama i tata sa strane a Toni, Fićin mali brat, bez problema se organizira. Užica je pijat, sta u red za obid, dobija svoju porciju i pomaza je. Čak se i stručno izvuka od pranja sudi, naša je velike cure da mu to rješe. Mama Ivana je zavarila i kometirala kako se taj nigdi neće izgubit. A ima punih pet godina! Bravo malac.
Neman pojma šta se događalo od 4 do 6 jer san spavala. Kroz san san čula očajnu buku, svađu ali mi je zapravo zvučalo ka navijanje. Roko mi je objasnija da se zove manchin. I takvo deranje je sastavni dio igre. ;ene to nije omelo, i spavala san ka beba. Jesan li hrkala ili ne neman pojma, ali oni se žalili nisu.
-    Dok san spavala, očito me neko tražija. Jer san našla papir na kojemu piše Di je Lada? a ispod toga Nije hitno.
Poleti nastavljaju vještine Robinzon i Mogli, priprema se oruđe i oružje za preživljavanje. Ne brinite, pod nadzoron su. Marin M, Luce, Alen, Nikola i Bobo uskaču, a jučer je i Martin svesrdno pomaga.
19 02 Roko Đ prilazi, a kako šuti, pokazuje na mote. Oteklo mu oko, tj kapak na oku. Pregledan i pitan da mi pojasni. A on na savršenoj pantomimi objasni da je ugazija na štap i da je sam sebe ozljedija! Smajlić opet. Čudomix krpa, ladni oblog i mrežica za glavu da mu drži krpu da ima ruke slobodne. Nakon deset minuti bilo je mrvicu bolje. Ima je sriću. Potrefija je arkadu. Da je bilo malo žešće, bilo bi krvi do kolina. Glava ga ne boli, oči su u redu, vesel je skroz.
19 25 Priprema se KZP – kulturno zabavni program. Ala je ozbiljno zvuči kad napišen cilo ime. Uvježbavaju se skečevi, pisme, skupljaju se ideje za igre. Svaka grupa u svome kutiću logorskog kruga bavi se svojin pripremama.
19 50 – 21 05 Bila san zauzeta. Graviranjen. Detalji kasnije...
20 15 Od velikih su šutnju položili Lucijana Puača, Ante Vujanović, Roko Đukić, Mia Fidler i Vanja Mihajlov.
21 30 Ekipa je u trpezariji, pivaju, izvide reklame, skečeve, vesele se i zabavljaju. Nisu oko logorske vatre jer je sve mokro, montirali su klupe i redon nastupaju.
22 08 Ka izvaredni gosti, nastupaju Gromi i Vitri sa Mama, ja umiren... Čuje se hihotanje, glasan smij a tišina kad se očekuje nova baza. Sama izvedba je zamišljena kao snimanje filma, a izviđači su publika na snimanju. Režiser je grintav i stalno nešto izmišlja, nikad mu ništa nije dobro pa se scena ponavlja. Scena na mali miljun načina...
-    Dakle,... Ja san se ošišala. I iman isti zeleni flis ka Ratko. I sličnu jaketu ka Dena. Više puta mi se dogodilo da bi se obrate drugačije. Najjače mi je bilo danas kad je Đinđer prilazeći mi reka „Ja san sve odradija šta si reka“, ups, ti nisi Ratko...
-    A to šta je on mora odradit je dio kazne radi nereda u šatoru. Ne da ne slušaju nego su i smotani. Znate li di drže mokre kabanice kad ih skinu? Na krevetu. Samo nisu se sitili maknit vriću. Dakle,... većini je vrića baren malo mokra. I Ratko in je ubacija smotru, a sve ono šta nisu složili je zapljenjeno. Za povrat su morali radit neki društvenokorisni rad.
-    Zaladilo je. Ja san danas u bičvama i gojzama šetala, manje mi se kliže. A da je klizavo, klizavo je. Martin je izvea duplu piruetu ali nije sletija, šteta šta nije bilo fotoaparata u blizini.
-    Sutra nam dolaze naši prijatelji iz Ljubljane, iz kluba Samorastniki. Veselimo se...
22 30 Pripreme za povečerje,.. Iden i ja... Ma ne iden leć... Pa spavala san dvi ure popodne... Iden na teracu... Pozdravljamo vas...
I da,... Ja san u majici kratkih rukava, flisu i šuškavcu i razmišljan di mi je jaketa...
(smajlić)

Za vidjeti slike na mobitelu kliknite ovde