Boranka

Kreirano: Nedjelja, 06 Siječanj 2019 Napisao/la Ratko
boranka

Boranka - akcija pošumljavanja opažarenih područja Dalmacije

 

Savez izviđača Hrvatske organizirao je najveću volontersku akciju pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije. Akcija se održavala u Splitu na padinama Mosora.

Mi smo u akciju bili uključeni u nekoliko dijelova. Kao prvo u prostorijama kluba smo svaki vikend organizirali smještaj i prehranu volontera - izviđača iz drugih dijelova Hrvatske. Tako su našim prostorijama tijekom listopada i studenog noćili izviđači iz Varaždina, Zagreba, Rijeke, Osijeka pa opet Zagreba. Kakvi bi mi to bili domaćini da im ne pokažemo Split i naš Marjan. Tako smo "glumili" i turističke vodiče.

U samoj akciji sadnje bili smo uključeni 2 puta. Prvi put 29.09.2018. kroz termin rezerviran za izviđače Splita. S obzirom da je zbog prijevoza i prehrane broj sudionika bio ograničen to smo dobili i drugi termin 3.11.2018. godine.

Sama akcija bila je dobro organizirana tako da su nas na autobusnoj stanici u Sukoišanskoj ulici dočekali autobusi koji su nas vozili na padine Mosora nedaleko "Zvjezdanog sela". Tamo smo od strane Hrvatskih šuma i volontera SIH-a dobili upute za sadnju, zadužili alat, dobili rukavice, sadnice, gnojivo, vodu,... Dobru volju smo imali i mogli smo početi. Teren je bio dosta kamenit pa nije bilo lagano mašklinom kopati rupe. U rupe bi stavili "kamenčiće" (gnojivo), položili sadnicu i pažljivo zatrpali. Nakon toga bi sadnice zagradili kamenjem. Iako zadatak nije bio lagan uz dobru volju lagano smo ga ispunili. Koliko smo bili vrijedni najviše govori podatak da je u jednom momentu nestalo sadnica i žireva pa smo morali čekati da Hrvatske šume dostave novu turu sadnica.

Nakon obavljenog posla autobusima smo otišli do "Zvjezdanog sela" gdje nas je dočekao topli ručak. Da i prostor oko doma je trebalo urediti postaviti stolove, narezati kruh i podjeliti ručak svim volonterima. To je također bio zadatak naših članova koji su se pobrinuli da nitko ne ostane gladan. Na kraju smo dobili majice i diplome - potvrde o sudjelovanju u akciji. Sretni i zadovoljni obavljenim poslom vratili smo se kućama svjesni da smo obavili velik i korisan posao jer "Izviđači stvaraju bolji svijet"

U akciji je kroz 7 vikenda sudjelovalo preko 60 članova kluba a pomogli su i roditelji.

 

Nina B.: Kada smo došli podijelili smo se u skupine. Uzeli smo sadnice i onda smo sadili. Ja sam stavljala sadnice u iskopane rupe i posipala kamenčiće (umjetno gnojivo). Nakon sadnje osjećala sam se veselo i nadala sam se da će stabla brzo izrasti.

Mauro: Osjećao sam se super. Bilo mi je odlično kada sam našao ogromnu glistu. Bilo je odlično koliko smo posadili drveća. Najsmješnije je bilo kada je vozač vozio autobus unazad do doma gdje smo ručali. Ručak je bio odličan. Bili smo na zvjezdarnici.